fredag 30 april 2010

Visst gör det ont när knoppar brista...

Våren underbar. Fylld. Av så mycket. Förhoppningar, förväntningar, längtan. Samtidigt saknad. Fylld även av saknad. Sant. Eller falskt. Min verklighet. Eller din.


torsdag 29 april 2010

Where The Wild Roses Grow

Nick Cave & The Bad Seeds i lurarna medan jag går egenom eftermiddagens skörd. Letade vårtecken på väg till och från Snäckan. Ett visset löv från i höstas är motsägelsefullt nog ett vårtecken i min värld.
Färgerna tog mig genom grönt och gult till brunt och svart. Energier.

onsdag 28 april 2010

Vaknar sakta igen


Snäckan regnade bort för mig idag. Inte helt. Jag gick dit. Öppnade ny färg och liksom "smakade" på den. Det är så det är att testa nytt, känna ny färg i pensel, det är som att smaka. Det kändes bra. Det kan bli något. Jag har börjat.
Sen började jag bläddra bland mammas saker. Hennes pärm som jag ska gå egenom, foton på bilder. Insåg att det jag har där inte går att göra en presentation av. Inte bara så där i alla fall. Inser att jag har mycket att göra. Inser. Ser in. Minns. Känns. Börjar nästan gråta och för att inte gråta, inte idag, går jag hem i regnet istället. Färgerna får vänta. Sorterandet får vänta.
Känner att något har börjat vakna inom. Att det är en process som varit igång några månader, kanske ett år nu. Det är svårt. Det är tufft. Det är allt som jag vill springa ifrån. Det är alldeles, alldeles underbart och jag hoppas jag har rätt. Att det börjar hända nu. Att jag hittar språket igen. Bildspråket.
Svammelsurium är detta. Mest en dagboksanteckning egentligen.

Författardebuter

Jag tycker det är intressant att - i varje fall ibland - läsa debutanter. Ett tag lånade jag just debutböcker på biblioteket.
Om några veckor kommer i varje fall en bok som jag bara känner på mig att jag kommer tycka om, så till den grad att jag redan vet att jag kommer köpa den. Det är Udda Verklighet som Nene Ormes skrivit.
Här kan jag då passa på att tacka mitt läsande av bokbloggar att jag vet att den här boken snart kommer ut! Skoj, skoj!

tisdag 27 april 2010

Nya färger


Som tång sade någon om tuschteckningen till höger. Hmm, ja, det stämmer ganska bra. Tyärr på kasst papper men som skiss fullt duglig.
Köpte nya färger häromdagen. Vet inte hur många gånger jag glömt att jag gav bort allt jag ägde av akrylfärger för många, många år sedan nu. Och så går jag omkring och letar.. Så jag köpte några. Måste testa igen.
Imorgon efter jobbet blir det en tur till Snäckan. Ateljétid.

Läser förövrigt en bok som Ordfront så vänligt sände ett recensionsex av för några dagar sedan. Det är John Ajvide Lindqvists nya roman "Lilla Stjärna". Vad jag tycker om den berättar jag den 18 maj då det är första recensionsdag.

fredag 23 april 2010

Vårskönt bokpaket!


Helt snabbt säger jag Ett Stort Tack! till min hemliga Bokvän som proppat en grön påse full av vårlyx!

Bengt Ohlssons Gregorius: Kul eftersom jag nyss fått Syster i pocketkedjan!
Av Sheila O'Flanagan har jag inte läst något så det ska bli kul!
Och prasslet, så kul! Salmiak, nappar, såpbubblor (ja, du kan ha rätt där Bokvännen, kanske kan de bildinspirera :)), en penna - det går aldrig att ha för många pennor! Te, hudlotion och en drake!
Det var ett väldigt välfyllt och välgenomtänkt paket som kommer att förgylla många av vårens dagar!

Sedan ska jag också surfa runt och se om jag kan luska ut vem du är!
Hmmm... har surfat runt och kommer inte på vem du är. Får ta ett varv till tror jag.

Ringarna är klara

Tre veckor kvar. Dags att tänka på kläder. Och bubbel sade käre i morse. Ja, det är klart vi måste ha bubbel! Tre veckor ringlöst till och inte längre lika hemligt ;-)

torsdag 22 april 2010

Lade till några penselstreck gult

Japp. De bilderna jag började på i förrgår håller. De kan bli något sedan. När jag är klar. Kanske har jag äntligen nytt på gång. Nytt. Smakar på Nytt och mår bra inombords. Jag blötte en pensel och lät det gula leva ovanpå lite grand.

Går i valet och kvalet om jag ska byta hemsideleverantör. Har "dinstudio" till maj någongång. Kanske dags för en annan? Surfar runt och tittar på konstnärers sidor. Bloggar. Läser. Slukar bilder. Blir inte mätt och samtidigt rädd. Som jag alltid är i skapandeprocesser.

Och så undrar jag igen om jag ska behålla bloggen som den är med blandat innehåll lite huller om buller eller om jag borde göra en bildblogg? Och ska det då vara en del för foton och en för måleri? Och var hamnar funderingarna då?
Eller ska jag länka tillbaka till bloggen från hemsidan - även om jag då kanske byter hemsideform - så att den som hittar hemsidan hittar hit? För nu har jag en gång för alla öppnat dörren till hemsidan härifrån...

tisdag 20 april 2010

Nöjd efter en stund i ateljén


Jodå, jag kan. Ta mig i kragen alltså. Det blev lite skissande med färger och tusch idag. Kändes mycket bra. Har inte den blekaste om vad jag målar men jag leker fram former och färgerna är mina vänner. Uppdaterat med några fler skisser på hemsidan. Hemsidan som för övrigt är en lustig sak, för jag ser ju att där kliver in besökare och kikar. Önskar fler gästboksinlägg. Avtramp. Lika trevligt som bloggkommentarer.

Lust till kunskap

Med posten igår kom ett nummer av tidningen Voltaire. Måste motvilligt erkänna att jag inte sett tidningen förut och kan samtidigt glatt konstatera att jag kommer se mer av den! Framförallt måste jag främst tipsa om Lars Winterstrands artikel "Lust till kunskap"
Och att det i slutet står om att våra högskolor podcastar - det måste undersökas!

måndag 19 april 2010

Utvilad

För första gången på länge, i synnerhet en måndag, så känner jag mig utvilad. Hela den gågna helgen gick i vilans tecken och vi gjorde inte alltför mycket. Den lediga fredagen gick åt till att invänta tekniker för modemkontroll då bredbandet strulat en del. Tekniker kom och kontakt i väggen byttes ut, verkar varit botemedlet. Bilen var på verkstad och fick en ny packbox och sommardäcken sattes på plats. Till kvällen åt vi räkor med tillhörande bubbel, så gott!
Sen var det vila hela helgen i stort sett. Bar på en trötthet som kändes overklig. Som bomull runt huvudet och som det var bly i fötterna. Sov länge och sov mitt på dagen tom igår. Började tro att jag hade en förkylning på gång. Idag mår jag dock bättre och känner mig som sagt mer utvilad än på länge.

Nu, när det är kväll, och efter en arbetsdag känner jag mig trött och stressad igen. Det är så oerhört mycket jag vill göra. Mycket som jag känner att jag måste göra. Försöker att inte känna att helgens vila var bortkastad men kreativt var den det. Jag öppnade inte ps, jag var inte i Snäckan, jag drog inte ett streck, rörde inte färg. Fixade saker till iPhone och letade kamerastativ. Kanske köper jag ett stativ om några dagar, fjärrkontroll fick jag på födelsedan så kanske kan det bli fotograferande på nytt sätt om ett tag.
Fattig utan bilder.
Nu ska jag läsa klart en bok och sedan sova.

fredag 16 april 2010

En dröm, och så teknik...


Jag var inte det minsta intresserad av datorer och jag var sent ute att skaffa en. Med mobiltelefon likadant. Problemet är, eller kanske det roliga i det hela är, att när jag väl trillade dit på teknik så gjorde jag det rejält. Datorer har jag mer än en numer. Bredbandet ska vara så snabbt det bara går och givetvis kan jag surfa trådlöst på min lap när jag är annanstans än hemma. De första mobiltelefonerna jag hade var enklaste enkla sen kom jag på att en fräck design på mobilen var Jag och sen blev det viktigt med fungerande kamera i nästa modell och nu, nu sitter jag här med en sprillans iPhone som jag ska lära mig leka med! För numer bor det ett litet teknikfreak inom mig och jag gillar det lika mycket som enkelheten med en skogspromenad, en kopp te och en god bok.


På bilden ovan syns ett par av Nordiska Akvarellmuséets gästateljéer och att någon gång få råd att hyra en sådan en vecka är en av mina drömmar som jag hoppas kunna få uppfylla en dag. En vecka i egen ro, vattnet precis utanför, bara finnas och inspireras till skapande i bilder - målade och fotograferade - och texter. Nu är det ju inte så att jag har långt dit men att bo där en vecka... ja, det vill jag göra någon gång.

torsdag 15 april 2010

Pocketkedjan i april

Idag postade jag paketet till min mottagare och när jag kom hem hade jag fått månadens paket från
Bokstävlarna. Böckerna jag fått har jag inte läst så det blir hur kul som helst. Frågan är vilken jag ska börja med. Kom på när jag såg den lilla personliga lappen i en av böckerna att jag alldeles glömde bort att skriva något till Oprahbloggen, det hade jag ju tänkt. Så läser du detta får du fråga om du undrar nåt eller så kanske jag skriver dubbla noter nästa månad.

Böcker som berört

Fick en fråga från min Hemliga Bokvän om vilka böcker som berört mig mest. Såna där böcker som inte lämnar huvudet och som jag kommer ihåg flera år efter att jag läst dem.
Jag har funderat och spontant när jag läste frågan dök mest ungdomsböcker upp.
Böcker som "Mio min Mio", "Bröderna Lejonhjärta", (Astrid Lindgren), "Tordyveln flyger i skymningen" (Maria Gripe), hela serien om Narnia, (C.S Lewis).

Så nu funderar jag på det. Är det de böckerna som berört och till viss del fortfarande berör för att jag läste dem när min läslusta väcktes. Som för övrigt egentligen blev väckt av att min mamma läste högt för mig, minns alldeles särskilt hur hon läste Tolkiens Sagan om ringen böckerna när jag egentligen var för liten för dem. Hur hon - sade hon senare - hoppade över de tunga styckena, allt medan jag satt och ritade. Det måste ha tagit månader att läsa dem högt.
Eller - tillbaka till tankegångstråden - är det just de här böckerna som inte lämnar huvudet för att jag läst dem om och om igen? Det är nämnligen alla böcker som jag återkommer till med ojämna mellanrum. Faktum är att Narnia har pockat på uppmärksamhet ett tag nu och de lär bli omlästa inom nåbar framtid.

Sedan var det i och för sig "Klätterbaronen", (Italo Calvino), som levde med mig ganska länge. Kan det ha varit på gymnasiet jag läste den, eller något år efter kanske?
Böcker lästa på senare tid som hamnar under den här Böcker som berört kategorin är Amanda Hellbergs "Styggelsen" och Helena Henschens "Hon älskade".

Det var ingen lätt fråga, Hemliga Bokvän, men rolig! Hoppas du är nöjd med svaret annars är det bara att fråga igen!

onsdag 14 april 2010

Tiburtius

har namnsdag idag. Namn är ord, ord är språk och sedan jag var riktigt liten har jag haft koll på att det är idag som Tiburtius har namnsdag. Med ändrade namnsdagar, tillägg och fråndrag är jag glad att T fortfarande står fast - och ensam - som dagens namnsdagsbarn.
Det är nämnligen även min födelsedag och därför minns jag, vet jag, känner jag just för dagens ovanliga namn.
Något mer speciellt än sushi tillsammans med Käre efter jag har simmat blir det inte idag. Solen lyser vårvackert och hade jag varit ledig hade jag tagit mig till en bänk och njutit en stund med ansiktet mot solen.

Grymt sugen på att göra bilder på olika sätt. Lika sugen som jag har brist på tid. Kan jag önska mig tid i födelsedagspresent så gör jag det!

måndag 12 april 2010

Bokbyten inspiration

En bok om dagen ordnar som sagt ett Vårskönt bokbyte.
Jag har nu skrivit inläggen som ska hjälpa min Hemliga Bokvän att plocka ihop ett paket till mig.
Är du här och tittar nu, Du Hemlige Bokvän, kan jag även tipsa om att läsa följande från Julklappsbytet i vintras, att läsa lite här kan också hjälpa till ;)

Vårsköna bokbytet: Svar på allmänna frågor

* Vad gör du helst på fritiden?
Läser, fotograferar, lär mig photoshop, målar och spelar wow.

* Samlar du på något?
Ja, men inte så maniskt längre men visst samlas böcker, bilder, minnen huller om buller :)
* Favoritfärg?
Alla himlens blå nyanser och nu på våren trädens gröna skiftningar.
* Teve-serier som du uppskattar?
Engelska deckare, Emmerdale, och SF
* Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Humörsstyrt men egentligen allt utom krigsfilmer.
* Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Alltid morgonkaffe. Gärna mycket te i olika smak och utförande. Hemma finns alltid ganska många sorters te att välja bland.
* Vilket slags godis tycker du bäst om?
Haribos lakrids- och fruktnappar. Engelsk konfekt. Mörk choklad. Dajm.
* Stjärntecken?
Vädur.
* Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket som ska föra tankarna till våren?
??? Avky? Att få en present?
* Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett vårskönt paket?
Överraskningar!
* Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Nope.
Fritt fram att fylla på med valfri information utöver detta! Fritt fram för andra (t.ex hemliga bokvänner) att ställa följdfrågor!
Du, Hemliga Bokvän - kom gärna med frågor om du undrar något!

Vårsköna bokbytet svar på Bokfrågor

* Vilken genre håller du dig helst till då du läser?
Allätare. Både inom genre och generationer, dvs läser gärna även ungdomsböcker och kommer ganska snart att börja läsa om Gripes böcker tex (om jag hittar dem...risk finns att de är i källaren...).

* Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Visst finns det favoriter men jag vill helst inte fastna utan vill läsa av många!
* Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Ibland engelska, just nu ligger ett par i läsehögen så att fylla på med engelska nu är inte aktuellt.
* Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Ja, gärna. CD och mp3. CD böcker har jag många som jag lyssnar på när jag målar. Att föra över dem till mp3 format att ha vid datorn, på promenader etc är ett av vårens projekt.
* Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Både ja och nej. Samlat på Maria Gripe, Irmelin Sandman Lilius och andra men eftersom de flesta av mina böcker bor i lådor i källaren sen några år tror jag mig kommit över samlarmanin. Får se hur det blir när jag kan börja bära upp böcker ;)
* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Tyvärr dåligt. Se föregående fråga varför... Senast lästa finns dock i bloggen. Så kika runt och fråga om det är oklart!

* Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
Jag vill underhållas, få komma in i världar jag inte annars är i.
* Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Verklighetsbaserade där barn far illa. Självbiografier på samma tema. Kiosklitt.
* Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Jag har inte kommit till Twilight serien än.
* Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?Fyll på med sådant som du gärna vill föra fram och som kan underlätta för din hemliga bokvän! Hemliga bokvänner och andra får ställa hur mycket följdfrågor som helst!
Inget jag kommer på just nu. Allt uppskattas!


fredag 9 april 2010

Krya på mig bukett


Nacken mår bättre idag även om den fortfarande gör sig påmind. Jag ska tänka vackra tankar till den alla dagar den inte gör ont, just nu är vi ännu lite ovänner, nacken och jag.
Den här helgen är det fotomässa i Göteborg och imorgon ska jag dit. Har aldrig varit på mässan i Göteborg alls så det känns kul att inviga med fotomässan. Kanske får jag mässmak så att bokmässan får ett besök till hösten ;)

Nu blir det en promenad i det vackra vårvädret innan alla kommer hem och med alla räknas även den lille hunden vi ska passa i tre dagar in. Kort promenad för att mjuka upp axlarna sen en god bok i soffhörnet innan dörren stormas!

torsdag 8 april 2010

Nackspärr

Om jag varje dag öppet uppskattar det som inte gör ont, slipper jag framtida nackskott då?

tisdag 6 april 2010

Ringlöst



Ringar i vitguld ska helst rondineras, (oklar stavning...), en gång om året. Detta har vi inte gjort under de snart två åren som vi burit våra vita förlovningsringar. Men nu är det alltså dags. Detta tar normalt sett ca 10 dagar. Varför vi nu ska vara normala på just den punkten? Alltså är det ringlöst till mitten av maj nu.
Det känns naket.

Tisdag efter påsk

måndag 5 april 2010

Vårskönt bokbyte

En bok om dagen ordnar nu ett bokbyte, titta in hos henne och maila en anmälan :) Det är kul och läsinspirerande på många sätt!

söndag 4 april 2010

lyssnar på Piaf och....



tänker på det glada idag; en god vän kommer att bli mamma!

Mer behöver inte sägas idag, ett visset tulpanblad eller en fri mås, speglar samma glädje....

Fallen

torsdag 1 april 2010

Påskläsning

Nu är det helg. Fullspikat som vanligt men än dock - det är helg.
Med posten idag kom ett recensionsex från Piratförlaget, (Tack!); Judaskyssen av Anna Grue. Egentligen bör jag ha läst den inom ett par veckor inser jag, får se om jag hinner...

Min beställning med te från Tefrossa kom också så nu ska jag snart testa Choklad&Chili teet. Att ha choklad i te går emot vad jag kallar te egentligen men eftersom en god vän till mig älskar Choklad&Mint, (som jag fick ett prov på i beställningen), tänkte jag att ChokladChilite ändå kan vara något?